Pups

Als u bewust op zoek bent naar een puppy van de Labrador Retriever, Golden Retriever, Flatcoated Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Curly Coated Retriever of Chesapeake Bay Retriever, als u voldoende informatie over het ras heeft verzameld en als u er lang en goed over heeft nagedacht, kan u op zoek gaan naar een fokker van deze rassen via het menu van de website, onder "Rassen". 

Bij elk ras staan er fokkers vermeld die voldoen aan de eisen van de Koninklijke Belgian Retriever Club.

Koop nooit een puppy uit een dierenwinkel of bij een malafide fokker die pups van onbekende afstamming (zonder stamboom) verkoopt.

Verwachte nesten en geboren nesten

LABRADOR RETRIEVER PUPS GEBOREN OP 18 FEBRUARI 2024

7 reuen & 4 teven (blond)
4 reuen & 2 teven beschikbaar

Fokker: Tamara van Rooij
Kennelnaam: Talivaro's
E-mail: t.vanrooij90@gmail.com
Telefoon: +31613143004
Website: talivaros.wixsite.com/talivaros 

Vader: Lab'Spb Gazprom 
Eigenaar: S. Nugteren
Heupen: A/A
Ellebogen: 0/0
Ogen: Vrij
PRA/CNM/EIC/Narco/RD-OSD/HPNK/SD2 
European Winner '23
Dutch/DK/UK SH CH
International Working Certificate 

Moeder: U R My Joy Ambasadorius
Heupen: A/A
Ellebogen: 0/0
Ogen: Vrij
Moeder is voor HNPK, CNM, EIC, prcd- PRA 'clear by parentage' 

Op zoek naar een puppy met stamboom?

De Retrieverfokkers, aangesloten bij onze club, fokken met stamboom. De Belgische fokkers fokken via de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus (KMSH), de Nederlandse fokkers via de Raad van Beheer (RvB), de Franse fokkers via Société Centrale Canin (SCC) enz. Op hun beurt zijn deze organisaties aangesloten bij de Fédération Cynologique International of kortweg FCI.

Fokkers krijgen regelmatig te horen dat voor de mensen een stamboom niet moet, ze gaan toch geen shows of wedstrijden lopen, fokken of iets dergelijks.

Maar wat houdt een stamboom nu eigenlijk in? Misschien is er wel behoefte aan een beetje uitleg hieromtrent.

Ik kan begrijpen dat mensen die voor het eerst een hond kopen en Dr. Google raadplegen, het bos door de bomen niet meer zien.  De meeste mensen willen geen pup van een broodfokker, maar ongewild komen ze hier toch terecht. Vlotte verkopers, mooie uitnodigende foto’s (welke pup is nu niet schattig) en de pups zijn meteen beschikbaar. Mensen kunnen op vrijdagavond beslissen dat ze een pupje willen en met een beetje zoekwerk kunnen ze hetzelfde weekend nog een pup kopen.

Soms gaat het goed en soms wordt dit pupje binnen 2 dagen al doodziek. Met spoed naar de dierenarts en hier komt meestal de harde diagnose dat het pupje waarschijnlijk niet zal overleven. Meestal klopt ook de leeftijd en/of paspoort niet met de werkelijkheid.

Soms hebben deze honden ook een afwijkend karakter. Dit wordt niet meteen opgemerkt, maar wel na een maand of 6. Ineens vertoont de hond raar gedrag, is angstig of agressief, tijdens een samenkomst met rasgenootjes vertoonde hij/zij wel heel andere gedragingen enz.

Is het wel echt een Labrador of een Golden Retriever?

Nu terug naar de stamboom. Op een stamboom staan minstens 3 generaties vermeld. Met andere woorden, de ouders, de grootouders en de overgrootouders. Je denkt misschien: leuk om te weten, maar wat ben ik hiermee? Je weet nu al dat je pup raszuiver is en naar alle waarschijnlijkheid ook een rastypisch karakter zal hebben. Uiteraard zijn niet alle honden binnen 1 ras hetzelfde qua karakter, maar je ziet toch grote lijnen terug. Bv. een Toller of een Flatcoated Retriever is veel energievoller dan een Golden Retriever of een Labrador.

In de meeste gevallen hangen er aan een stamboom ook een aantal voorwaarden i.v.m. gezondheid. Alle Retrievers moeten bv. onderzocht zijn op heupdysplasie, elleboogdysplasie is niet verplicht maar wordt door de meeste fokkers wel gedaan.  Er worden verschillende röntgenfoto’s gemaakt door een dierenarts, deze worden verstuurd naar een onafhankelijke commissie en deze gaat hier een uitslag op plakken. De fokker geeft u met plezier meer uitleg hieromtrent en laat u ook met plezier de uitslag van de mama en de papa zien.

Voor enkele rassen bestaan er ook DNA testen, niet te verwarren met de DNA test voor het ouderschap. Aan de hand van de uitslag van deze DNA test, kunnen fokkers een weldoordachte keuze maken wanneer ze een nest plannen.
Een fokker kan u ook meer uitleg geven over het karakter van de mama en de papa. Wanneer u de pups gaat bezoeken, zal u de mama ook ontmoeten. Het gedrag van de mama (en papa) zal ook een stukje meegegeven worden aan de pups. Niet alle fokkers hebben reuen thuis, dus de papa ontmoeten is niet altijd evident.

Als u een nest bezoekt, is het belangrijk dat u een keer rondkijkt. Is de omgeving proper, ziet de mama er verzorgd uit, zien de pups er verzorgd uit? Neemt de fokker voldoende tijd om u info te verstrekken over de opvoeding, voeding, leefomstandigheden van uw toekomstige pup?

Bij het afhalen van uw pup, krijgt u van de fokker meer uitleg over de voeding, benchtraining, de eerste nachten, inentingen, ontwormen, opvoeding in de begin periode enz. Geeft de fokker ook nog thuis na het ophalen van de pups?

Maak voor uzelf een lijstje met vragen die u zeker wil stellen tijdens een bezoekje. Fokkers nemen rustig de tijd om advies te geven, uiteindelijk willen zij ook dat het pupje een geweldig leven tegemoet gaat.

Heeft u nog vragen, mag u ons altijd contacteren.

ingrid.kuyken@retriever.be 

© Koninklijke Belgian Retriever Club 2020 - Webdesign & maintenance: Dogsite.be